zaterdag 25 januari 2014

Frittata met taleggio en salie

Een lekker snel en makkelijk recept voor warme zomerdagen waarop je je tussen de middag - pranzo in het Italiaans - al volop tegoed gedaan hebt aan een driegangenmenu. Voor degenen die na een Nederlandse werkdag gedwongen zijn iets meer te laden, kan dit recept vergezeld gaan van een groene salade en brood of een pastasalade, of verdubbel gewoon de hoeveelheden, leef je uit zou ik zeggen.
Taleggio is waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar buiten Italië, maar elke kaas die redelijk smelt is bruikbaar, een mozzarella doet het prima maar maakt de frittata wat flauw, maar een Emmentaler, gruyere of zelfs een jong-belegen Beemster smaakt er ook goed in.
Maar wat je ook doet... noem het nooit een omelet.

Ingrediënten (2 personen)
4 eieren
50 gram taleggio in kleine stukjes of dus, zoals boven genoemd, een andere kaas
10 salieblaadjes in kleine stukjes
100 g champignons in plakjes
zout en versgemalen peper
olijfolie

Klop de eieren los met een garde. Meng de kaas, de champignons, salie en zout en peper erdoor.
Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan (niet te groot, de frittata moet dik blijven) en laat de massa op een laag vuur stollen en droog worden.
Verwarm intussen de grill. Als de omelet bijna droog is, laat dan de bovenkant stollen en goudbruin kleuren onder de grill.
Schuif de frittata op een plat bord en snij hem in punten. Omkeren kan ook, maar als het goed is, is dat niet nodig.

Variaties:
Vul de frittata met:
- gekookte en/of rauwe ham in stukjes
- blokjes of plakjes courgette, wel eerst even voorbakken
- tomaat en oregano
- asperges, als je alleen de witte kunt krijgen, eerst blancheren met kokend water. De zwarte, wilde asperges uit Italie kun je gewoon meekloppen met de eieren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten