zaterdag 25 januari 2014

Panzanella (broodsalade)

Panzanella is een mooie manier om van oud brood af te komen. Hoewel het een Toscaans recept is, hou je in Umbria ook vaak oud brood over. Heel vaak, want het brood dat je hier koopt is na een dag oud. Er zijn verschillende manieren om het toch niet te hoeven weggooien. Je kunt iemand bijvoorbeeld een gat in zn kop slaan, het broodkruim gebruiken om je ramen mee te lappen, er paneermeel van maken of  het in de open haard opstoken. Een gemiddeld brood brandt ongeveer een uur.
Maar laten we de beschaafde en lekkere manier nemen.

Ingredienten voor 2 personen:
oud brood ca 4 plakken
olijfolie van de beste kwaliteit
1 tomaat, goed rijp en bij voorkeur geen Hollandse waterbom.
1/2 komkommer
1/2 ui
goede verse basilicum
eventueel peper.

Snijd (of zaag) het oude brood in blokjes. Laat het ca. anderhalf uur weken in de olijfolie tot de olie in  het brood getrokken is. Het brood moet net onderstaan. Schep af en toe om.
Snijd de tomaat en de ui in stukjes en de komkommer in plakjes. Scheur de basilicum.
Meng alles goed door elkaar, giet er desnoods nog wat olie bij. Je kunt er wat peper over malen, maar als je echt goede olijfolie gebruikt hoeft dat niet.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten