zaterdag 25 januari 2014

Risotto met asperges


Ik kan niet genoeg benadrukken dat wilde asperges die je zelf geplukt hebt dit recept nog veel lekkerder maken. Het kost wat moeite – zie mijn eerdere post in maart – maar zolang je niet in het ravijn valt of gebeten wordt door een slang, kan ik alleen maar aanraden om het eens te proberen.
Voor wie liever gewoon naar de groentenman gaat is dit een makkelijk recept. Daarmee bedoel ik niet dat het geen moeite kost.

Een goede risotto kost tijd en je kan er niet bij weglopen. Maar het loont de moeite.
Zorg voor echte arboriorijst. De zogenaamde risottorijst uit de supermarkt is alleen geschikt om vlaaien mee te maken.

Benodigdheden:

350 gram arboriorijst
500 gram asperges
250 gram champignons of gemengde paddenstoelen
1 glas droge witte wijn
olijfolie extra vergine
tijm
eventueel 1 groentenbouillonblokje
zout, peper
parmiggiano

Voor de bouillon:
Snij de uiteinden van de asperges, schil ze en snijd ze in stukjes van 2 cm. De uiteinden en schillen niet weggooien. Maak de champignons schoon, snij de steeltjes een stukje af. Ook niet weggooien. Snij de champignons in vieren.
Doe de asperge-uiteinden, schillen en de champignonsteeltjes in een pan en doe er 1 1/2 liter water, zout, peper en een takje tijm bij. Voor wie liever wat zouter eet, doe er dan een bouillonblokje door.
Breng aan de kook, zet dan het gas laag en laat minstens een half uur trekken.
Zeef de boullon en houd hem apart. Als je meteen verder gaat, zet de bouillon dan op heel laag vuur, zodat hij warm bllijft.

Voor de risotto:
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de champignonkwarten en de aspergestukjes omscheppend ca. 3 minuten. Doe de rijst erbij en bak even mee. Neem genoeg olie, alle rijstkorrels moeten glanzen van de olie.
Zet het vuur laag en giet de wijn erbij. Breng de wijn aan de kook en doe er dan zoveel bouillon bij dat alles onder staat. Blijven roeren tot alle bouillon is opgenomen.
Doe er dan opnieuw bouillon bij en roer weer tot alle bouillon is opgenomen. Herhaal dit steeds, het duurt ongeveer twintig minuten (hangt ook van de rijst af).
Doe de laatste vijf minuten zout, peper en de rest van de tijm bij de risotto.

Rasp de parmiggiano erover en serveer direct.

Variaties:
Voeg een genipperde uit en/of stukjes kipfilet toe aan de champignons en asperges. Dan wel iets langer bakken zodat de kip goed gaar is.
Voeg bij het zout, peper en kruiden de laatste vijf minuten doperwtjes toe.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten