zaterdag 25 januari 2014

Perziken op siroop - en hoe word ik barkeeper


Dit is een goede manier om de laatste perziken en frambozen van het seizoen te bewaren voor een dag dat je wel wat zonneschijn kan gebruiken.

De perziken zijn zo ook een prima basis voor de beroemde Bellini cocktail.1 Ik geef het recept onderaan. Het is natuurlijk niet van mij. De alcoholvrije versie daarentegen is wel van mij (nee, de wonderen zijn de wereld niet uit).
Als je de frambozen ook gebruikt heb je meteen de vereiste roze kleur.

Voor de perziken op siroop:
4 perziken
10 frambozen
wat verse muntblaadjes
200 gram suiker
½ liter koud water.

Steriliseer een pot (500 ml. is genoeg) door hem een half uur in een oven van 200° te zetten.
Hou de perziken onder een koude waterstraal zodat de schil er makkelijker af gaat. Schil de perziken, snijd ze in tweeën en verwijder de pit.
Doe de perziken in de pot en steek er nu en dan een framboos en een muntblaadje tussen.

Breng het water met de suiker aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker helemaal kan smelten. Laat een paar minuten doorkoken. Giet dan het water voorzichtig bij de perziken tot de pot vol is en sluit goed af.

Op deze manier kun je de perziken niet al te lang bewaren. Eigenlijk zou je de pot plus inhoud nog 20 minuten in kokend water moeten steriliseren. Wikkel de pot dan in een theedoek zodat hij niet tegen de pan kan stoten en breken.

Voor de Bellini cocktail:
2 halve perziken
150 ml. koude prosecco

Pureer de perziken en meng met een beetje prosecco (om te voorkomen dat het over de rand schuimt).
Doe de puree in een champagneglas en vul voorzichtig bij met prosecco. Koud serveren.

Voor de alcoholvrije Bellini cocktail:
Vervang de prosecco door 75 ml. Spa citron en 75 ml. mineraalwater met prik.

                                                                                  
1 © Giuseppe Cipriani, Harry´s Bar (Venetië, tussen 1934 en 1948)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten