zaterdag 25 januari 2014

Polpettone - Italiaans gehaktbrood


Een recept van mijn nonna – oma – dat simpel en goedkoop is, maar het zal je met een compleet tevreden en gelukkig gevoel achterlaten. Je kunt het warm serveren, na een pasta met tomatensaus, maar ook koud smaakt het heerlijk met brood en/of een salade.

Ik beken dat ik de vorm heb aangepast na een goed idee van mijn virtuele vriend Silvestro Silvestori. Hij is de eigenaar van een kookschool in Lecce, Zuid-Italie en is naast een begiftigd kok ook een bekwaam fotograaf. Als je meer wil weten: The Awaiting Table.

Ingredienten:
350 gram magere runderlappen, 150 gram hamlappen OF:
500 gram half om half gehakt
50 ml. melk
1 ei
paneermeel – de hoeveelheid hangt af van de samenstelling van het gehakt.
zout, peper en verse gehakte salie
1 tomaat in plakjes
plakjes licht pittige kaas, bijvoorbeeld provolone, gerookte mozzarella, maar ook parmiggiano werkt
goed, of zelfs een belegen Nederlandse kaas.
Een met olie ingevette cakevorm
Verwarm de oven voor op 200°C.

Gebruik de keukenmachine om van het rundvlees en het varkensvlees gehakt te maken. Goed mengen. Of, gebruik gewoon kant en klaar gehakt.
Meng het gehakt met de melk, het ei, zout en peper en voeg daarna net zoveel paneermeel toe dat het vlees stevig maar niet droog aanvoelt.

Dit is het punt waarop mijn vriend Silvestro om de hoek komt kijken. Vroeger hakte ik de tomaat gewoon klein, raspte de kaas en mengde alles door elkaar, maar zijn idee is veel leuker.
Druk het vlees voorzichtig egaal plat ter grootte van de vorm die je gaat gebruiken. Leg de plakjes tomaat en kaas erop, bestrooi met de salie en vouw het voorzichtig dicht. 

Leg het in de vorm en bak het ongeveer 45 minuten. Af en toe controleren of het niet te donker wordt.
Keer de vorm om – kijk uit want er loopt heet vocht uit – en laat het vlees ca. 5 minuten afgedekt staan voor het serveren.

Vegetarische variant:
Je kunt dit recept prima maken met vegetarische gehakt. Gebruik in dat geval minder paneermeel en meng dan de tomaat er wel meteen in kleine stukjes door, en rasp de kaas erover. Goed kneden, het mag best een beetje vochtig aanvoelen. Volg verder het recept, iets korter bakken.

Een tweede idee is om in kleine stukjes gehakte, even voorgebakken champignons te gebruiken. Meng in dat geval ook de tomaat en de kaas er direct door. Voeg zoveel paneermeel toe dat het mengsel stevig aanvoelt en niet meteen uit elkaar valt. Ook deze variant iets minder lang bakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten