zaterdag 25 januari 2014

Voor een appel en een ei.. een paar appelrecepten


Om eerlijk te zijn geef ik de voorkeur aan chocola boven fruit maar als het om appels gaat snap ik wel dat Eva haar plekje in het paradijs riskeerde. Tenslotte zou ik ook de appel verkozen hebben boven die Adam.

Appels zijn heel dankbaar om mee te experimenteren. Er is niks mis met de gewone appeltaart, maar probeer eens partjes appel voor de helft in wat gesmolten chocola te dopen. Even hard laten worden en je high tea is meteen heel anders.

Of probeer mijn appelcake, klik hier voor het recept. 












Ik heb er vandaag eentje gemaakt, samen met een enorme schaal appelcompote. 









Nu we t daarover hebben, heb je weleens een  variant met verse groene kruiden geprobeerd?  

Ingredienten:
1 kilo appels – goudreinetten zijn het beste, maar als je een paar grotere stukjes niet erg vindt kan het eigenlijk met elke appel.
2 eetlepels suiker
verse tijm, rozemarijn en marjolein.

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Doe de stukjes in een pan.
Voeg de suiker toe.
Hak de kruiden klein en voeg ze toe.
Doe er een beetje water of appelsap bij, breng het aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat minstens een uur stoven.
Laat afkoelen.

De compote smaakt heel goed met dun gesneden kalfs- of varkensvlees, of bij een niet te pittige kaas als provolone dolce.

Zoete variant:
1 kilo appels – goudreinetten zijn het beste, maar als je een paar grotere stukjes niet erg vindt kan het eigenlijk met elke appel.
2 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneel
2 eetlepels honing.

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Doe de stukjes in een pan.
Voeg de suiker, kaneel en honing toe.
Doe er wat water, appelsap of calvados bij.
breng het aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat minstens een uur stoven.
Laat afkoelen.



De zoete variant past heel goed bij geitenkaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten